wtorek, 2 kwietnia 2013

Modelinowy tort na wynos :)

Modelina to bardzo wdzięczny materiał, na którym możemy pracować nawet z Maluszkami. DZiś propozycja dla niecostarszych dzieciaków. Choć pomocą rodziców nawet 3- latek sobie poradzi z takim ciachem.



1. Potrzebujemy: modelinę w wybanych kolorach, modelinowe akcesoria, a jeśli ich nie posiadamy to przybory kuchenne typu wałek, nóż itp, drut, obcążki tnące i szczypce bociany. W ostateczności te sprzęty można zastąpić miękkim drutem i wykałaczką do szaszłyków.


2. Zabieramy sie za przygotowanie ciasta. Potrzebujemy 3 kule do zrobienia biszkopta (polecam ciemno brązową modelinę) i dwie kule na krem. Kule powinny być porównywalnej wielkości.


3. Kule rozpłaczamy i rozwałkowujemy na dość cienkie, porównywalnej grubości placuszki. Z nich przy pomocy kieliszka/małej szklanki/kubeczka/przykrywki od modeliny wycinamy jednakowe koła. Nożykiem przycinamy odstające brzegi.



4. Prawdopodobnie modelina przywże do podłoża. Wtedy warto ja podkroić/podważyć nożem.



5. Następnie nakładamy na siebie wycięte koła, tak by wyglądały jak ciasto przełożone kremem. Ciemne koło, jasne, ciemne itd.


6. Kolejny etap to krojenie na kawałki. Przy pomocy nożyka dzielimy koło na 8 w mierę równych części. Proponuję koło na pół, połowę na pół i ćwiartki również na pół.


7. Gotowe kawałki ciasta warto ozdobić. J aproponuję perekowe kwiaty. Z modeliny robimy maleńką kulkę, rozpłaszczamy ją i nacinamy jak na zdjęciu lub delikatnie nacinamy na 8 części tak jak dzieliłyśmy ciasto.


8. Na środku kwiatka naklejamy perełkę albo inny koralik.


9. Czynność tę powtarzamy na każdym kawałku.



10. Następnie tniemy drucik na 8 odcinków po ok 1,5 cm, za pomocą szczypcy bocianów robimy pętelkę na każdym z 8 końców i wbijamy taki haczyk w bok ciasta - to będzie docelowa zawieszka.


 11. Aby rozweselić nasz tort możemy każdemu kwiatkowi dodać listek. Rozpłaszczamy małą kuleczkę, formujemy liść i nacinamy nożykiem.


12. Tak przygotowane kawałki pieczemy w piekarniku zgodne z instrukcją na opakowaniu modeliny. Zazwyczaj wsytarcza ok 15 min w temperaturze 110 st.




13. Po upieczeniu doczepiamy zawieszki i mamy 8 wspaniałych breloczków do telefonu, kluczy czy zamka w kurtce lub swetrze. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz